Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
766
m=1.6kg tömegű 4× 105Pa nyomású, kezdetben 17° C hőmérsékletű oxigéngázt melegítünk állandó nyomáson. Mekkora hőmérsékletre melegszik fel, ha tágulás közben a gáz 4× 104J munkát végzett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`T_1=17°C=290\ K`
`m=1,6\ kg` mivel oxigén, vagyis `O_2`, amiből 1 mol az 2·16 gramm, ezért ez `(1600)/(32)=50` mol.
Vagyis `n=50\ mol`
`p=4·10^5Pa`
`W=4·10^4J`
`T_2=?`

A végzett munka állandó nyomáson ekkora:
`W=p·ΔV`
Ebből ki tudod számolni, mennyivel nőtt a térfogat. Viszont még nem tudjuk a kezdeti térfogatot.

A kezdő állapotra az általános gáztörvényt lehet felírni:
`pV_1=nRT_1`
Ebből `V_1` kijön.

Utána számold ki `V_2`-t, és azzal megint az általános gáztörvénnyel kijön `T_2`.

Megy ugye?
1