Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segítsetek!! Válaszaitokat előre is köszönöm!! :D

1697
1) Írj példát egységnyi, 1 N nagyságú erőhatásra!
2) Két erőhatás mikor egyenlíti ki egymást??
3) Kezünkben könyvet tartunk.
a) Mivel van kölcsönhatásban a könyv?
b) Mi a feltétele, hogy a könyv nyugalomban legyen?
c) Mi a következménye, ha megszüntetjük a könyv alátámasztását?
4) A játékos a labdába rúg,
a) Mire hat az e kölcsönhatásban fellépő erő és ellenerő?
b) Kiegyenlítheti-e ez az erő és ellenerő egymás hatását? Indokold!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1) Definíció szerint 1 N nagyságú erő az, amely egy 1 kilogramm tömegű testet 1 másodperc alatt, 1 méter per szekundum sebességre gyorsít fel, amennyiben a külső erők eredője 0 (tehát nincs pl. gravitáció, súrlódás, stb.). Erre nem nehéz példát adni, gondolkozz egy kicsit.
2) Akkor, ha nagyságuk azonos, hatásvonaluk 1 egyenesre esik, de ellentétes irányúak. Például kötélhúzásnál ha az egyik fiú balra 10 N erővel húz, a másik 10 N erővel jobbra, akkor a kötél nem fog elmozdulni, mivel az erők kioltják egymást.
3a) A könyv a kézzel van kölcsönhatásban.
b) Az, hogy a könyvre ható erők eredője 0 legyen. Ebben az esetben hat rá a gravitációs erő, ha azzal megegyező nagyságú, de ellentétes irányban tartjuk, akkor nyugalomba kerül (ez egy nagyon leegyszerűsített válasz, mivel inerciarendszertől is függ, de ez majd később lesz).
c) A rá ható erő (illetve erők esetén azok eredője) felé fog elmozdulni. A gravitációs erő a föld felé húzza, tehát le fog esni.
4a) Attól függ, hogy melyik erő irányát jelöljük pozitív iránnyal; ha a játékos által kifejtett erő iránya a pozitív, akkor a labda ennek irányába fog elmozdulni, az ellenerő pedig a játékos lábára fog hatni (visszalöki valamekkorra erővel, lásd. Newton-törvények). Attól függően, hogy az erő és az ellenerő nagysága mekkora, a labda vagy elrepül (a pozitív irányú erő a nagyobb), vagy visszalöki a játékos lábát (a pozitív irányú erő a kisebb, ez jellemzően például akkor valósul meg, ha belerúg a falba).
b). Igen, ha pont akkora erővel rúgjuk meg a labdát, amekkora erő szükséges a megmozdításához, vagyis pl. ha 0,2N erő kellene. Ha nem belerúgunk, hanem pl. egy hurkapálcikát állítunk neki, akkor az erők eredője pont 0 lesz (tehát kioltják egymást az erők), mivel sem a labda, sem a pálcika nem mozdul, de mégis hatnak egymásra, mint amikor a kéz hatott a könyvre és vissza.
0