Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsan

Főoldal » Általános iskola » Matematika
578
2. 1
__x- __x=2
5. 15
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
(2/5)*x - (1/15)*x = 2 | közös nevezőre hozunk: 15
(6/15)*x - (1/15)*x = 2 | összevonunk
(5/15)*x = 2 | mindkét oldalt szorozzuk 15-tel
5*x = 30 | mindkét oldalt osztjuk 5-tel
x=6, ellenőrzés:
(2/5)*6 - (1/15)*6 = (12/5) - (6/15) = (36/15) - (6/15) = (30/15) = 2, tehát jól számoltunk.

A mérlegelv azt jelenti, hogy ha az egyik oldalon olyat teszünk, ami megváltoztatja az értékét (szorozzuk, osztjuk egy 0-tól különböző számmal, hozzáadunk, kivonunk, később más dolgokat is teszünk majd), akkor azt a másik oldalon is meg kell tennünk, hogy az egyenlőség fennmaradjon.
0