Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átkristályosítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
591
Kihevített, vízmentes kalcium-kloridot rosszul záródó üvegben tároltak, ezért kristályvizét részben újra felvette. Ebből az anyagból 150 g-ot 80,0 g forró vízben teljesen feloldottunk, majd az oldatot 20 °C-ra hűtöttük.
A hűtés során 74,9 g CaCl2 · 6 H2O kristályosodott ki.
Mólonként hány mol kristályvizet tartalmazott a kalcium-klorid az átkristályosítás előtt?
A kalcium-klorid oldhatósága 20 °C-on: 74,5 g CaCl2/100 g víz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 gramm vízben `"74,5"` gramm oldódik (20 fokon)
Akkor 80 gramm vízben `(80)/(100)·"74,5"\ g="59,6"\ g` marad oldva. A többi kiválik (kikristályosodik).
Ez a többi `"74,9"` gramm kristályvizes `CaCl_2 · 6 H_2O`
Ki kell számolni, hogy abban mennyi a `CaCl_2`, és mennyi a víz.
A molekulatömegek:
`M_(CaCl_2)=...\ g/"mol"` számold össze, én `m`-nek fogom hívni.
`M_(H_2O)=18\ g/"mol"`, ezt fejben is tudja az ember.
Ebből 6 mol van minden mol `CaCl_2` mellett, ami `108 g/(6\ "mol")`
Szóval a `CaCl_2` tömegének aránya a kristályvizes anyagban: `m/(m+108)`
Ezért a `"74,9"` grammban `"74,9"·m/(m+108)` gramm `CaCl_2` van.
Számold ki, hogy az mennyi. Én `c`-nek fogom hívni.

Vagyis összesen van `c+"59,6"\ g\ CaCl_2`.

Ez úgy került a forró vízbe, hogy 150 grammot raktunk bele abból az anyagból, amiben ismeretlen mennyiségű `H_2O` van minden mol `CaCl_2` mellett.
Legyen mondjuk `CaCl_2·x\ H_2O`
Ez az `x` a kérdés.

1 mol ilyen anyagnak a tömege: `m+x·18`
A `CaCl_2` aránya: `m/(m+x·18)`, ezért a 150 grammban van `150·m/(m+x·18)` gramm `CaCl_2`
Azt pedig tudjuk, hogy a végén mennyi van, ez is annyi kell legyen:
`150·m/(m+x·18)=c+"59,6"`

Itt tudod `c` meg `m` értékét is, számold ki belőle `x`-et.
0