Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tapadási súrlódási együttható

Főoldal » Középiskola » Fizika
534
Mekkora maximális sebességgel haladhat a 2600 kg tömegű kisteherautó a vízszintes útfelülettű 120 m sugarú kanyarban, ha a kerekek és az úttest között a tapadási súrlódási együttható 0.5?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha `v` sebességgel megy a körpályán, akkor `v` a kerületi sebessége, a centripetális erő pedig ennyi:
`F_"cp"=m·v^2/r`
Ezt az erőt a súrlódás szolgáltatja! A súrlódási erő maximális értéke ennyi:
`F_"smax"=µ·m·g`

Ezért:
`µ·m·g=m·v_"max"^2/r`

Fejezd be.
0