Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átfogó probléma

Főoldal » Középiskola » Matematika
614
Egy derékszögű háromszög átfogóját a beírt kör érintési pontja két részre osztja.
Kérdések:
1.) Igaz-e, hogy a két rész szorzata a háromszög területét adja?
2.) A két rész ismeretében mekkorák a háromszög befogói?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hivatkozva a Hajós György Bevezetés a geometriába c.
könyv (21.§. A háromszög-geometria elemei fejezet) a beírt kör érintési pontjaira vonatkozó tételére, miszerint a kör az oldalakat s-a, s-b illetve s-c hosszúságú darabokra bontja. Egyrészt a c átfogóra igaz lesz az s-a+s-b=c állítás. Másrészt (s-a)(s-b)=-a²/4-b²/4+c²/4+ab/2=t. Tehát igaz az állítás.
Legyen p=s-a illetve q=s-b. Megoldva a kétismeretlenes egyenletrendszert a-ra és b-re, bevezetve W=√(p²+6pq+q²) jelölést, kapjuk, hogy a=(W-p+q)/2 illetve b=(W+p-q)/2.
Megjegyzés: s(s-c) szorzat szintén a területet adja vissza.
Módosítva: 7 éve
0