Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen széles a folyosó?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
845
Egy 2 méteres rúd egyik végét rögzítettük
a folyosó padlójához, majd nekidöntöttük
a folyosó egyik falának. Ekkor a rúd vége 1,8 méter
magasan támaszkodott a falhoz. Ha ebben a hely-
zetben a másik falhoz döntöttük volna, akkor ez
a pont csak 1,2 méter magasan lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ki kell szamolni mind a ket kapott haromszog masodik befogojat es azt ossze kell adni:
1. Haromszog:
Atfogo: 2 m
Egyik befogo: 1,8 m
Harmadik befogo: x
Pitagorasz tetel: 1,8²+x²=2²
x²=4-3,24
x²=0.76
x=0,87 (kb)

A masik haromszog:
Atfogo: 2m
Egyik befogo: 1,2 m
Masik befogo: y
Pitagorasz tetel: 1,2²+y²=2²
y²=4-1,44
y²=2,56
y=1,6

x+y=2,47 m (kb, a kerekitett ertek miatt) ilyen szeles a folyoso.
1