Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.osztály matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3237
"Egy egyenes henger alakú pohár átmérője 10 cm. Mekkora a pohár magassága, ha 440 ml víz fér bele? " Az lenne a kérdésem hogy a mértékegyesegen kell e változtatni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8osztály matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Természetesen kell; azt kell tudni, hogy 1 liter=1 dm³, tehát 440 ml=0,44 liter=0,44 dm³=440 cm³. Ugyanazt kaptuk, ami eredetileg meg volt adva, szóval szerencsés esetben akkor is megoldást kaptál volna, ha nem váltasz át.

A pohár alapkörének sugara 10/2=5 cm, térfogata M magasság esetén 5²*π*M=~78,5*M, ennek kell 440-nek lennie:
78,5*M=440 → M=~5,6 cm, tehát 5,6 cm magasan fog a víz állni benne (pontosabb eredményt kapunk, ha π pontosabb értékével számolunk, itt most π=3,14).

(Egyébként nekem is gyanús volt az 1,4 cm-es magasság, de nem találtam a hibát.)
Módosítva: 9 éve
0