Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika gáztörvények

Főoldal » Középiskola » Fizika
1995
Zárt gázpalackban 27°C-os, 2,4 bar nyomású nitrogén van. A palack térfogata 150 liter. Mekkora a gáz nyomása -13°C-on? Mennyivel változik a gáz belső energiája, míg lehűl? Mennyi hőt ad le a gáz?
( 1 bar a normál állapotú gáz nyomása: 10^5 Pa. )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel a palack térfogata nem változik - a folyamat izochor (G-L II. használható)
`p_0/T_0 = p_1/T_1\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ p_1=p_0*T_1/T_0 = 2,08*10^5 Pa`
A gáz belső energiájának változása
`ΔU = f/2*n*R*ΔT`
mivel a palackban nitrogén van `f=5`,
`n*R` az általános gáztörvényből határozható meg
`p_0*V_0 = n*R*T_0 \ \ \ \ ⇒\ \ \ \ n*R = (p_0*V_0)/T_0`
Így a belső energia változása
`ΔU = f/2*(p_0*V_0)/T_0*ΔT = 5/2 *(2,4*10^5 Pa*1,5*10^(-1) m^3)/(300 K)*-40 K = -1,2*10^4 J`
mivel ΔV = 0, munkavégzés nem történt
a gáz belső energiájának csökkenése a leadott hővel egyenlő
`Q = -1,2*10^4 J`
1