Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
571
Három urnába golyókat helyezünk el. Az elsőbe 8 piros, 5 fehér, a másodikba 6 piros, 9 fehér és a harmadikba 10 piros, 7 fehér golyót teszünk. Találomra kiveszünk egyszerre két golyót valamelyik urnából. Mi a valószínűsége, hogy mindkettő fehér lesz? Ha ezt egymás után hatszor megismételjük úgy, hogy a húzás után mindkét golyót visszarakjuk, mi a valószínűsége, hogy legalább az esetek felében mindkettő fehér lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Először is, sajnálom, hogy egy évvel később küldök választ, de ha valaki keresné ezt a feladatot, akkor remélem neki a segítségére lehetek. Figyelmeztetni szeretném az olvasót, hogy jómagam is diák vagyok és a feladat második fele miatt kerestem fel a kérdést, ezt mérlegelve támaszkodjon válaszomra!

A feladat szövegéből én az alábbi módon emelném ki az adatokat:
P(B1)=1/3
P(B2)=1/3
P(B3)=1/3

B1-> 8 piros + 5 fehér
B1-> 6 piros + 9 fehér
B1-> 10 piros + 7 fehér

Az első kérdés teljes eseményrendszerre vonatkozik, mivel a Bi halmazok függetlenek egymástól és egészet alkotnak.

A = mindkét húzott golyó fehér.

Kiszámoljuk a P(A|Bi)-jeinket.
P(A|B1)= (5 2)/(13 2)
P(A|B2)= (9 2)/(15 2)
P(A|B3)= (7 2)/(17 2)

P(A)=(5 2)/(13 2)*1/3+(9 2)/(15 2)*1/3+(7 2)/(17 2)*1/3=0,2085

A második kérdést pedig úgy válaszoltam meg, hogy, új "C" eseményben felírtam a feladatban szerepelő szöveget, kiemelve, hogy min. 3-szor kell a fenti P(A)-nak bejönnie, magyarán itt több "eset" van, amiket össze kell adnunk.

P(C)=0,20856+0,20855*(1-0,2085)+0,20854*(1-0,2085)2+0,20853*(1-0,2085)3=0,006072

Eme utóbbi megoldásom helyességére vagyok kíváncsi.
0