Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Latokoriv szerkesztes SOS!!! Rajzzal!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1884
Valaki tudna szerkeszteni 4 cm hosszusagu 45°,60°,90 fokos latokorivet??
RAJZZAL!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel nem nehéz, leírom lépésenként;

1. Felveszed a szakaszt, amire a látókört szeretnéd szerkeszteni.
2. A szakaszra felező merőlegest állítasz.
3. Azt használjuk ki, hogyha a felező merőleges két végpontját összekötöd, akkor egy egyenlő szárú háromszöget kapsz tehát a háromszög alapján, tehát a szakaszon fekvő szögek nagysága:
a) (180°-45°)/2=67,5° b) (180°-60°)/2=60°, c) (180°-90°)/2=45°. Ezeket a szögeket rászerkesztjük a szakaszra úgy, hogy a szögszárat behúzva az metssze a felező merőlegest ("alul" és "felül" is).
4. Ha behúztuk, akkor a kapott pont és a szakasz felezőpontjának távolságával körzőzünk a felezőpontból. A kapott két körív lesz a 45°-os, 60°-os, 90°-os látókör (egyébként utóbbi egy teljes kör lesz Thalesz tétele miatt).

Ami ebből gondot okozhat, az a 67,5°-os szög szerkesztése; látható, hogy 2*67,5=135°=90°+45°, tehát szerkesztenünk kell egy 90°-os szöget, mellé egy 45°-os szöget, majd az így nyert 135°-os szöget elfelezzük.

Ha valamelyik lépés nem világos, kérdezz! Ellenőrzésként feltöltheted a szerkesztéseket, illetve ha megakadsz, azon könnyebb elmagyarázni, hogy hogyan tovább.
0