Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
774
Golyókat helyezünk el 3 dobozban: az elsőben 4 fehér és 5 piros, a másodikban 5 fehér és 8 piros, a harmadikban 8 fehér és 2 piros golyó van. Az egyik dobozból találomra kiveszünk egyszerre 3 golyót. Mennyi annak a valószínűsége, hogy lesz köztük fehér, ha: a) a dobozokat egyenlő valószínűséggel választjuk; b) a második dobozból való választás háromszor valószínűbb, mint a másik kettőből? c) Ha a második dobozból való választás háromszor valószínűbb,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
c.) esetén a mondat nincs befejezve. Ha a második dobozból való választás háromszor valószínűbb, mint az első dobozból?
0

Azokat az elemi valószínűségeket, hogy az egyik adott dobozból hármat kivéve mi a valószínűsége, hogy van közte fehér, ki tudjuk számolni: (a fordítottját érdemes számolni: nincs fehér, aztán "egy mínusz"-szal kijön az igazi)
EDIT: Bocs, eredetileg nagyon elrontottam ezeket az elemi valószínűségeket, helyesen ennyi:
- Az első doboz (9-ből 5 nem fehér) esetén ez `1-5/9·4/8·3/7`
- A második doboz (13-ből 8 nem fehér) esetén ez `1-8/(13)·7/(12)·6/(11)`
- A harmadik doboz (10-ből 2 nem fehér) esetén ez `1-2/(10)·1/9·0/8` vagyis `1`
Ez idáig ugye tiszta?

Ezek a valószínűségek valójában feltételes valószínűségek:
`P("VanFehér" | "ElsőDoboz") = 1-(5·4·3)/(9·8·7)`
`P("VanFehér" | "MásodikDoboz") = 1-(8·7·6)/(13·12·11)`
`P("VanFehér" | "HarmadikDoboz") = 1`

Nekünk viszont ez kell:
`P("VanFehér") = ?`

Ezt a teljes valószínűség tételével lehet megoldani:
`P("VanFehér") = P("VanFehér" | "ElsőDoboz")·P("ElsőDoboz")+`
`qquad qquad qquad qquad +P("VanFehér" | "MásodikDoboz")·P("MásodikDoboz")+`
`qquad qquad qquad qquad +P("VanFehér" | "HarmadikDoboz")·P("HarmadikDoboz")`

Az a) b) c) feladatokban ezek a `P("XedikDoboz")` valószínűségek vannak megadva.
Fejezd be.
Módosítva: 7 éve
0