Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
495
. Egy terméket 50 darabos csomagolásban szállítanak. Ismert, hogy a csomagok egynegyede egy hibásat, másik negyede két hibásat tartalmaz, míg a többiben nincs hibás. Egy találomra kiválasztott csomagból kiveszünk 2 terméket. Mennyi annak a valószínűsége, hogy mindkettő hibátlan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha jól gondolom...
Az egy hibás terméket tartalmazó doboz esetén a jó esetek száma: `((49),(2))`
Az összes eset száma `((50),(2))`
Így a valószínűség: `24/25` és mivel a csomagok egynegyede ilyen,
így ennek valószínűsége `1/4*24/25 = 6/25`
Két hibás terméket tartalmazó doboz esetén a jó esetek száma: `((48),(2))`
Az összes eset száma `((50),(2))`
Így a valószínűség: `(24*47)/(25*49)` és mivel a csomagok egynegyede ilyen,
így ennek valószínűsége `1/4*(24*47)/(25*49) = (6*47)/(25*49)`
És `1/2` csomag hibátlan
Vagyis a valószínűség: `1/2+(6*47)/(25*49)+6/25 = 0,97`
vagyis 97%, hogy 2 jót veszünk ki...

1