Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10. fizika, dinamika alapegyenlet

Főoldal » Középiskola » Fizika
847
Mekkora gyorsulással mozog az ábrán látható 1,5 kg tömegü játék autó, ha a csigán átvetett fonál végén 0,5 kg tömegü test lóg? A csiga és a fonál tömegétöl, valamint a súrlódástól eltekintünk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) függőleges mozgásegyenlet ( az m tömegre)
`m*g - F = m*a`
2) vízszintes mozgásegyenlet (a kocsira) `m_k`: kocsi tömege
` F = m_k*a`
Ezekből
`m*g - m_k*a = m*a\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ a = (m*g)/(m+m_k)\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ a = 2,5 m/s^2`
Módosítva: 7 éve
0