Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan alakul ki az alábbi egyenletekből a lenti elemi törtek?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
654
Az nem világos náluk,hogy mikor elemi törtekre bontom őket ,akkor hogyan lesz az egyenlet bal oldalán az a szám ,ami ott van? Ugye az egyik egyenletnél 3 lesz ott. De hogyan ,hogy ha a jobb oldalon van a 3-mas számlálójú tört és ha átvinném a másik oldalra ,akkor - előjele lenne. Ráadásul azt eleve át se viszem : /..

A másiknál meg az nem világos ,hogy az egyenlet jobb oldalán ,mikor elemi törtekre bontom,hogyan valósul meg az A és B . Honnan lesznek nekem azok a nevezők ott,hiszen eddig nem is voltak jelen?

Válaszotokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
A feladat: `(18)/(p^2(p^2+9))`, ezt kellene olyan formában felírni, hogy lehessen inverz-Laplace-olni. Az ilyen bonyolult nevezőjűt visoznt nem lehet, nincsenek ileynek a Laplacs táblázatban. Elemi törtékre kellene bontani, ileyenkre:

`(18)/(p^2(p^2+9))=A/p+B/p^2+(Cp+D)/(p^2+9)`

Az ugye tiszta, hogy
- a nevező polinomjának minden osztójából lesz egy elemi tört. Tehát `p`-ből és `p^2`-ből is, nem csak `p^2`-ből. (És persze `p^2+9`-ből is.)
- ha csak `p^n` van a nevezőben, akkor a számláló egyetlen szám lesz
- ha n-edfokú polinom a nevező, akkor n-1-edfokú polinom lesz a számláló. Ez most a `Cp+D`.

Aztán csak be kell szorozni a bal oldali nevezővel:
`18=A·p(p^2+9)+B·(p^2+9)+(Cp+D)·p^2`
aztán ki kell fejteni és csoportosítani a `p` hatványai szerint:
`18=Ap^3+9A·p+Bp^2+9B+Cp^3+Dp^2`
`18=(A+C)p^3+(B+D)p^2+(9A)p+(9B)`
Most jön a trükk:
A bal oldali polinom és a jobb oldali polinom a `p` minden értékénél azonos kell legyen! Az pedig csak akkor teljesül, ha mindkét oldalon ugyanannyi `p^3` van, meg ugyanannyi `p^2` van, stb. De a bal oldalon nulla darab `p^3` van! Hát akkor a jobbon is annyi kell legyen!!!!!

Ugyanez igaz a többi `p` hatványra is, egyedül a nulladik hatvány (a konstans) nem nulla a bal odalon:
`A+C=0`
`B+D=0`
`9A=0`
`9B=18`
És már csak meg kell oldani ezt az egyenletrendszert.

Most az fejben megy, alulról felfelé kell menni:
`B=2`
`A=0`
`D=-2`
`C=0`

Vagyis ezek az elemi törték jöttek ki:
`(18)/(p^2(p^2+9))=2/p^2-2/(p^2+9)`
Módosítva: 7 éve
0

A másik:
Nem igazán értem, hogy mit nem látsz. A `3/((p+1)(p^2-4))`-et kell törtekre bontani.

Szóvóval nem az Y=()/()+()/() egyenlettel foglalkozik, csak az első törttel!

Nézzük a törtet, és hogy mit akarunk belőle kihozni:
`3/((p+1)(p^2-4))=A/(p+1)+(Bp+C)/(p^2-4)`
Hogy miért ezt akarjuk kihozni? Mert ezeknek tudjuk az inverz Laplace-át.

((( kis kiegészítés: mivel `p^2-4=(p-2)(p+2)`, ezért elvileg ki tudnánk hozni ezeket a törteket is:
`3/((p+1)(p^2-4))=A/(p+1)+B/(p-2)+C/(p+2)`
de az inverz Laplace-hoz a másik talán jobb. )))

Szóval ezt akarjuk kihozni:
`3/((p+1)(p^2-4))=A/(p+1)+(Bp+C)/(p^2-4)`
Szorozzunk be a bal oldali nevezővel:
`3=A(p^2-4)+(Bp+C)(p+1)`
Így jött ki a 3 a bal oldalon. Nem az Y helyett van !!!!!
A papíron nem ezt csinálja, de mi ugyanazzal a módszerrel oldjuk meg, mint a másikat. Fejtsük ki:
`3=Ap^2-4A+Bp^2+B+Cp+C`
Rakjuk rendbe:
`3=(A+B)p^2+(C)p+(B+C-4A)`
A bal oldalon nincs se `p`, se `p^2`, tehát azok jobb oldali együtthatója nulla, ahol meg nincs `p`, az meg 3:
`A+B=0`
`C=0`
`B+C-4A=3`
Meg kell oldani ezt az egyenletrendszert. Ez jön ki:
`A=-3/5`
`B=3/5`

Vagyis a `3/((p+1)(p^2-4))` tört helyébe ez a kettő kerül:
`-(3//5)/(p+1)+(3p//5)/(p^2-4)`

----
Ja, ez a második nálad az első...

Szóval most már tiszta, vagy még van kérdés?
Módosítva: 7 éve
0