Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Voltaire Candide

1391
Valaki le tudna irni a sajat szavaival hogy mirol szol a Candide?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
I. Fejezet:

Candide egy vesztfáliai kastélyban nevelkedett. Pangloss mester arra tanította őt, hogy minden a legjobban van ezen a földön. Candide beleszeret Kunigundába, a báró lányába.

Kunigunda észreveszi Pangloss urat, ahogy éppen az egyik szobalánynak ad leckét „kísérleti fizikából nyomós érvekkel” alátámasztva. Kunigunda szerette volna ezt kipróbálni Candide-on, ezért egy spanyolfal mögött megcsókolja őt. De a báró észreveszi őket, s emiatt kitiltja Candide-ot a kastélyból.

II. Fejezet:

Candide étlen-szomjan érkezik meg egy faluba, ahonnan két bulgár -egy ebédért cserébe- elhurcolja katonának. Majd néhány nap kiképzés után beállítják a seregbe. Megpróbál megszökni, mert úgy tanulta Panglosstól, hogy az ember szabadnak születik. De elkapják, és büntetésből 4000 vesszőcsapást mérnek rá. Majd ki akarják végezni, de a bulgárok királya megkegyelmez neki.

III. Fejezet:

A bulgárok (Candide-dal együtt) az avarokkal háborúznak. Candide megszökik. Több lemészárolt falut is keresztezett útja Hollandia felé. Mire megérkezik elfogy minden pénze, ezért koldulni kezd. Megsajnálja egy anabapista, elviszi magához és kap tőle pár forintot. Másnap találkozik egy megcsonkított koldussal.

IV. Fejezet:

A koldusról kiderül, hogy Pangloss az, aki vérbajos lett. Pangloss elmeséli, hogy a bulgárok megszégyenítették és megölték Kunigundát és családját s lerombolták rezidenciájukat is. Erre Candide elájul, s mikor eszméletéhez tér megkéri Jacques-ot (az anabapistát), hogy gyógyítsa meg Pangloss-t. Miután meggyógyította mesterét, magával viszi őket Jacques a hajóján. Lisszabon partjainál viharba kerülnek.

V. Fejezet:

A hajón az emberek pánikba esnek. Az anabapistát belökik a vízbe és megfullad. A hajó elsüllyed. Pangloss, Candide és a matróz, aki belökte Jacqes-ot, megmenekülnek. Mikor beérnek Lisszabonba, megmozdul alattuk a föld, és a város nagy része romba dől. Candide megsebesül és elájul. Pangloss hoz neki olajat és bort. Ettől erőre kap Candide. Segítenek a mentésben a városiaknak. Cserébe megvendégelik őket, közben Pangloss vitába elegyedik az inkvizíciósokkal.

VI. Fejezet:

Az inkvizíciósok úgy döntenek, hogy néhány embert kivégeznek a földrengések megelőzése végett. Ezért elfogatnak néhány városit és Candide-ékat is. Pár nap múlva sanbenitoba öltöztetve viszik őket a vesztőhelyre. Panglosst felakasztják, a többit pedig megégetik, mialatt Candide-ot elfenekelik. Ismét megmozdul a föld. Candide addig vonszolja magát, mígnem találkozik egy vénasszonnyal, aki elhívja magához.

VII. Fejezet:

Egy kis házba viszi, ahol napokon keresztül ellátja Candide-ot élelemmel és gyógyítgatja őt. A harmadik napon az öreg elviszi egy másik házba. Itt találkozik Kunigundával, s elmeséli neki mi történt vele, mióta nem találkoztak.

VIII. Fejezet:

Kunigunda is elmeséli az ő históriáját:

A kastélyukban a bulgár katonák erőszakoskodtak vele, de a kapitányuk észrevette és megmentette, majd elvitte magával. Mivel néhány hónap múlva a kapitánynak elfogyott a pénze, eladta őt egy zsidónak, aki elvitte Portugáliába. Itt megtetszett Kunigunda a főinkvizítornak, ezért az inkvizítor megegyezett a zsidóval, hogy minden hétfőt, szerdát és pénteket kivéve övé a lány. A főinkvizítor elhívta Kunigundát is arra a kivégzésre, ahol Candide-ot fenekelték. Mikor Kunigunda meglátta Candide-ot szólt a vénasszonynak, hogy viselje gondját neki, és amikor felépül hozza el ide.

Ezután Kunigunda és Candide megvacsoráznak, ám közben megjön a zsidó.

IX. Fejezet:

A zsidó tőrt kapott elő mire Candide leszúrta őt, de mivel már elmúlt éjfél vasárnap lett. Nemsokára jött a főinkvizítor, akit szintén megölt Candide. Kunigunda kétségbeesésében tanácsot kér az öregasszonytól, aki azt javasolja, szálljanak mindhárman egy-egy lóra és meneküljenek el Cadizba. El is indulnak, de megállnak Avacená-ban.

X. Fejezet:

Kiderül, hogy kirabolták Kunigundát, s ezért el kell adniuk az egyik lovukat. Így már csak két lovon érkeznek Cadizba, ahol Candide-ot kinevezik a portugál sereg egyik századának kapitányának. Ez a század a paraguay-i jezsuiták ellen indul. Így hajóra szállnak mindhárman. Kunigunda nagyon sajnáltatja magát sanyarú sorsa miatt. Az öregasszony ’vigasztalásképp’ elmesélni az ő nem éppen rózsás életének történetét:

XI. Fejezet:

X. Orbán pápa és Palesztrina hercegnőnek volt a szépséges lánya. Hatalmas fényűzésben nevelkedett. Esküvőjén a vőlegényét megmérgezték, emiatt az anyjával hajóra szállt. A tengeren foglyul ejtették őket a kalózok. Marokkóba érve a kalózok harcba szálltak a lakosokkal. A foglyul ejtett nőket a harcok közben elevenen széttépték. Egyedül ő élte túl a vérengzést. Mély álomba szenderült, s mikor felébredt egy jóképű fiatalembert pillantott meg, aki elvesztette a férfiasságát (eunuch).

XII. Fejezet:

(folyt.) Az eunuch eladta őt Algerban egy helytartónak. Közben kitört a pestis, amit sikerült túlélnie. Ezután többször is eladták a kalmárok, és így jutott el Konstantinápolyba, ahol egy török agáé lett. Az aga magával vitte háremét is a háborúba, akiket egy kis várba zárt húsz katonával. Az aga elesett a háborúban, de a kis vár tartotta magát. Az élelem elfogyott, ezért a janicsárok levágták a nők fél fenekét, s azt ették. Végül bevették a várat az oroszok, s elvitték a nőket Moszkvába, s itt kertész lett. Majd megszökött, bejárta az egész világot szolgálóként, és öregségére Issacarhoz (zsidó) került Kunigunda mellé.

XIII. Fejezet:

A hajó megérkezik Buenos Aires-be. A város kormányzója megkéri Kunigunda kezét, aki tanácsot kér a döntésben az öregasszonytól. A vénasszony azt feleli; hogy menjen hozzá mindenképpen, mert megérkeztek a városba a törvényszékiek, akik az inkvizítor gyilkosát keresik, s a kormányzó biztosan meg tudja védeni őt. Kunigunda ezt azonnal elmondta Candide-nak, és kérte, hogy meneküljön el.

XIV. Fejezet:

Candide sűrű könnyek közt elbúcsúzik Kunigundától. Elindul a jezsuitákhoz szolgájával Cacambóval. Kiderült, hogy a jezsuiták parancsnoka Kunigunda öccse, aki nagyon örül a találkozásnak. Míg várják a tartományfőnököt, a parancsnok elkezd mesélni a múltról:

XV. Fejezet:

Látta, mint alázzák meg Kunigundát és ölik le egész családját. Ő is súlyosan megsérült, de meggyógyították a jezsuiták. Ezért beállt hozzájuk, s elment Paraguayba, ahol kis idő után ezredes és felszentelt pap lett.

Miután ezt elmesélte, Candide szóbahozza, hogy el akarja venni Kunigundát. Erre az ezredes nagyon dühös lett, és rávágott Candide-ra a kardjának a lapjával, mire az leszúrta őt. Ezek után Candide felöltözik az ezredes ruhájába (ami Cacambo ötlete volt), és gyorsan ellovagolnak.

XVI. Fejezet:

Egy másik országban Candide lelő két majmot, amik két lánynak voltak a szeretői. Emiatt másnap megkötözve ébredtek a füleseknél (egy törzs), de sikerül megmenekülniük Cacambo leleményességének köszönhetően.

XVII. Fejezet:

Candide és Cacambo Cayenne-be indulnak. A hosszú és kalandos utazás alatt, elfogyott minden élelmük, és a lovaik is elpusztultak. Végül egy olyan országba jutottak, ahol az út drágakövekkel van felszórva, és a vendéglőben nem kell fizetni a vacsoráért. Ezért azt gondolják ez lesz az az ország, ahol minden a legjobb.

XVIII. Fejezet:

Kikérdezik az ország legbölcsebb emberét Eldorádó város szokásairól, majd a királyhoz mennek. Ezután maradnak még néhány hetet, aztán elindulnak Cayenne város felé, mert Candide-nak hiányzik Kunigunda. De előbb Eldorádóban jól megszedik magukat drágakövekkel meg arannyal.

XIX. Fejezet:

Candide-k mire megérkeznek a holland gyarmatra már csak két juhuk maradt a több, mint százból, amelyek mind meg voltak rakva kincsekkel. Candide elküldi Cacambot Buenos Airesbe Kunigundáért és megbeszéli vele, hogy Velencében fognak találkozni. Ő maga hajót keres, de jól átverik, s nem marad túl sok pénze. Ebből mégis sikerül egy kis szobát bérelnie egy vitorláson, és egy embert (Martin), aki utálja a jelenlegi helyzetét és nem boldog.

XX. Fejezet:

Candide és Martin beszélgetnek és vitatkoznak egész út alatt Bordeaux felé. Martin már nem remélt semmit az élettől, de Candide még hitt Pangloss mester optimizmusában, és abban, hogy találkozik még szerelmével. Közben egy tengeri csata szemtanúi lesznek, amiről kiderül, hogy az elsüllyedt hajó az volt, amelyiknek a kapitánya ellopta Candide juhait és kincseit.

XXI. Fejezet:

Végül eljutnak a francia partokhoz. Martin elmeséli tapasztalatait Franciaországról. Candide nem szeretne sokáig ott maradni, csak átutazólag érinteni. Martin eldönti, hogy vele tart. Eközben a hajó kiköt.

XXII. Fejezet:

Párizsba megy, ahol először meglátogat egy színházat. Megtetszik neki egy színésznő, mert az hasonlít szerelmére.

Kártyázás közben nincs szerencséje, sokat veszít. A vendéglátós hölgy szóba elegyedik vele, és sikerül lebeszélnie Candide-ról két gyűrűt, de elcsavarni a fejét már nem sikerül. Úgy érzi megcsalta Kunigundát. Másnap levél érkezik Kunigundától, amiben leírja, hogy nagyon beteg és nincs pénze. Candide azonnal felkeresi, de nem láthatja a lányt, nem is beszélhet hozzá, csak a pénzt adhatja oda neki. Ezután néhány rendőrnek látszó alak elfogja őket. Martin ráébred, hogy ez az egész leveles ügy egy nagy átverés. Candide lefizeti a rendőröket, s azok elengedik őket.

XXIII. Fejezet:

Normandiába érve látnak egy kivégzést, s kezdi veszteni a hatalmas optimizmusából. Velencébe hajóznak a francia partok mentén.

XXIV. Fejezet:

Velencében égen-földön keresi Kunigundát és szolgáját, de nem találja őket. Találkoznak egy baráttal és egy lánnyal. Martin fogad Candide-dal, hogy nem boldogok. Paquette (a lány) elmeséli az életét, majd a barát (Giroflée) is megteszi, és kiderül, hogy egyikük sem boldog, noha annak látszottak. Candide elveszíti a fogadást.

XXV. Fejezet:

Candide és Marin meglátogatják Pococurantét, a híres velencei nemes urat. Itt vendégül látják őket, s közben a művészetről filozofálnak. Ezután hangversenyt tartanak. Ebéd után a hatalmas könyvtárba mennek, ahol kiderül, hogy Pococurantének egyik könyv sem tetszik. Ezután haza mennek.

XXVI. Fejezet:

Egy nap Cacambo felkeresi Candide-ot. Candide megtudja tőle, hogy ő rabszolga, szerelme pedig éppen raboskodik. Együtt étkeznek hat idegennel, akikről kiderül, hogy trón fosztott királyok. A királyok elmondják kik is valójában és Candide is. A különös vacsora után távoznak.

XXVII. Fejezet:

Candide-ék kiváltják Cacambot, majd hajóra szállnak, hogy Konstantinápolyba menjenek. Útközben kikérdezik Cacambot, s kiderül, hogy Kunigunda rabszolga. Aztán szóba kerül Pangloss és a báró neve, mire két gályarab felpattan, és odamegy hozzájuk. A báró és Pangloss az. Candide őket is kiváltja.

XXXVIII. Fejezet:

A báró és Pangloss elmesélik, hogy mi történt velük:

Miután Candide elmenekült a jezsuitáktól, a haldokló bárót meggyógyí-tották, s Konstantinnápolyba került. Itt egyik alkalommal –a nagy meleg miatt- együtt fürdött egy muzulmánnal, és ezért gályarabságra ítélték.

Pangloss mester egy kontár hóhér miatt élte túl az akasztást, s a halottnak vélt testét egy kirurgus vette meg. Az ember otthon keresztvágást csinált Pangoss testén, mire a mester hatalmasat ordított. A kirurgus ijedtében elfutott, de Pangloss könyörgésére visszajött, s meggyógyították őt. Később munkát is kerestek neki, így állt kalmár szolgálatába, aki Sztambulba vitte. Itt egyszer betért egy mecsetbe, ahol éppen csak egy imám meg egy szép fiatal nő volt. A nőnek kiesett a keblei közül a virágcsokor, s ezt próbálta visszatenni neki Pangloss, ám észre vette ezt az imám. Ezért megverték, és őt is gályafogságra ítélték ugyanarra a hajóra, amelyikre a bárót.

XXIX. Fejezet:

Megérkeznek a fejedelem házához, ahol Kunigunda és az öregasszony dolgozik. Mikor Candide megpillantja Kunigundát, meghőköl a látványtól, ugyanis Kunigunda nagyon megcsúnyult az eltelt idő alatt. De illendőségből mégis megöleli. A többiek is nagy örömmel köszöntik őt és a vénasszonyt. Candide kiváltja mindkettőjüket. A lány feleségül akar menni Candide-hoz, de Candide már nem akarja, és a báró sem szeretné ezt.

XXX. Fejezet:

Candide nem tud kibújni a házasságkötés alól, elveszi Kunigundát. Kunigunda napról-napra rondább és utálatosabb lett. Egy nap beállít hozzájuk Paquette és Giroflée nagy nyomorban. Ez még jobban lehangolta őket. Végül kedves szomszédjuk tanácsára életük további részét munkával töltik el.
0