Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazallapotok

Főoldal » Középiskola » Fizika
899
Mennyi energia szukseges 2 kg tomegu 20°-os ólom megolvasztasahoz?
Ki kell irni hogy mit ismerunk es hogy mit szamolunk..pl. m = 2 kg homerseklet olvadaspont forraspont
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az ólom olvadáspontja 327,5 °C, így először fel kell idáig melegíteni, majd megolvasztani.
Mivel eredetileg 20 °C-os, nekünk csak 327,5-20=302,5 °C-ot kell rajta melegíteni(ez lesz a T1).
Az ólom fajhője táblázatból 0,13 kJ/kg*C° (c), olvadáshője pedig 4,77 kJ/kg (Lo)

Így tehát a szükséges hő:
Q=c×m×T1+Lo×m
Q=0,13×20kg×302,5 C°+20kg×4,77=881,9kJ
0