Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek valaki tudna segíteni nehéz matekban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
511
Ezt az egészet nem értem.
Valaki el tudná magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nézd meg, hogy mit miből kell kivonni vagy elosztani és azt is vedd figyelembe, hogy melyik x vagy melyik nem!
0

Ezt az egyenletet nyolcadikos korodban is illő lett volna megoldanod.

Elsőnek megnézzük, hogy hol lehet értelmes ez az egyenlet.
Gyakorlatilag mindenhol és így az alaphalmaz az R.
Nézzük meg hány ismeretlenes egyenletről van szó. A fő ismeretlent x betűvel jelzik. De valahogy ebbe az egyenletbe egy elírás is szegődött azzal az e betüvel, ami nem más mint 4.
Azonos nemüeket összevonva adódik a második sor.
Ennek a sornak a végén 21-el való szorzást kellene jelezni
(valahogy így /·21), de az se sikerült fényesen. 21-el azért kell
szorozni, hogy eltüntessük azt a törtet. A harmadik sorba került a szorzás utáni állapot. A jobb oldalon maradt egy kis összevonni
való az ismeretlenre, ennek az eredményét láthatod a negyedik sorban. Ezután az ismeretleneket a bal oldalra, az egész számokat
a jobb oldalra rendezzük. Ez került volna az ötödik sorba: 193·x=579, innen adódik az utolsó két sor (nálad az ötödik és a hatodik sorba) az eredménnyel.
Végül kellene az ellenőrzés is. A bal oldalon: 12·3-32-2·3+4=2
míg a jobb oldalon is: (8·3-12+9)/7-3/3=3-1=2.

Módosítva: 7 éve
1