Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1075
Hány év alatt csökkenne egy 200000 fős város lakossága 180000 főre,ha az évi csökkenés ütem 2 ezrelék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kezdetben: `200\ 000`

Az első évben enek a 2 ezreléke elfogy, marad ennyi:
1 év után: `200\ 000 · (1 - "0,002") = 200\ 000·"0,998"`

A második évben az első év utáninak a 2 ezreléke fogy el, nmarad tehát annaka 0,998-szorosa:
2 év után: `200\ 000 · "0,998" · "0,998"`
3 év után: `200\ 000 · "0,998" · "0,998" · "0,998"`
...
n-edik év után: `200\ 000 · "0,998"^n`

Ekkor lesz 180 ezer:
`200\ 000 · "0,998"^n = 180\ 000`

Számold ki belőle `n` értékét (logaritmussal). Nem egész szám lesz, fel kell kerekíteni egészre.

----
Kiszámolom:
`200\ 000 · "0,998"^n = 180\ 000`
`"0,998"^n = (180\ 000)/(200\ 000)`
`"0,998"^n ="0,9"`
Vegyük mindkét oldalnak a 10-es alapú logaritmusát:
`n·"lg 0,998"="lg 0,9"`
`n="lg 0,9"/"lg 0,998"`
Számológéppel nézd meg, mi ezeknek a logaritmusoknak az értéke...
A végén kerekítsd a hányadost felfelé egészre.
Módosítva: 7 éve
1

200000-180000=20000
20000÷0,002=10000000
-1