Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1758
1.) Egy èpítkezèsen egy 80kg tömegű ember a 20kg tömegű vödröt 5m magasra kèzben viszi fel. Mekkora a munkavègzèsènek a hatásfoka?
2.) A lovak egy 10m magas domb tetejère 100m hosszú úton egy 400N súlyú kocsit 800N erővel húznak fel? Mekkora a hatásfok?
3.) Egy vízikerèkre 4m magasról 6750kg tömegű víz esik. A vízikerèk közben 108 000J
munkát vègez. Mekkora a hatásfok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Hatásfok: "hasznos munka" osztva "összes munka", aztán szorozva 100%-kal, hogy százalék legyen.

1)
Mi a hasznos munka: az, hogy a vödör feljut 5 m magasra.
Ugye ismered a helyzeti energia képletét? A hasznos munka pont annyi, amennyi az új helyzeti energia:
`W_"hasznos"=m_"vödör"·g·h`
Az összes munka: A vödör plusz az ember is feljutott 5 m magasra, annak a munkája:
`W_"összes"=(m_"ember"+m_"vödör")·g·h`
A hatásfok:
`η = W_"hasznos"/W_"összes"·100%`
Számold ki.

2)
Hasznos munka: a kocsi feljut 10 m magasra:
`W_"hasznos"=m_"kocsi"·g·h=F_"kocsi"·h`
ahol `F_"kocsi"` a kocsi súlya (ami most meg van adva. Ha a kocsi tömege lenne megadva, akkor `m·g·h`-val kellene kiszámolni a munkát.)

Összes munka: Amennyi munkát a lovak végeztek. (Azért sokkal több 400N-nál a húzóerő, mert nem csak a kocsit, hanem a lovaknak magukat is fel kellett vinniük.)
F=800 N erő s=100 m úton annyi munkát végez:
`W_"összes"=F·s`

Számold ki őket, aztán oszd ki a hatásfokot, mint az előbb.

3)
A lezúduló víz pont annyi összes munkát végez, mint ami a helyzeti energiája volt odafönt:
`W_"összes"=m_"víz"·g·h`

A hasnos munka az, amennyit a vízkerék végzett:
`W_"hasznos" = 108\ 000\ J`

Számold ki a hatásfokot.
0