Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1064
Valaki tudna segíteni a levezetésében?? (Képet nem tudok csatolni :( ) de hátha tudnátok:
Két elektromos fogyasztó eredő ellenállásának értéke soros kapcsolás esetén 27 omega, párhuzamos kapcsolás esetén 20/3 omega. Mekkora az ellenállásuk külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az omega ohmot jelol.
Ha a ket ellenallas sorosan van kapcsolva, osszeadodnak. Ha parhuzamosan, akkor pedig replusszal szamolunk, azaz: R₁·R₂/R₁+R₂

Tehat igy kaptal ket egyenletet:
R₁+R₂=27Ω
R₁·R₂/R₁+R₂=20/3Ω
Az osszeget be tudod illeszteni a nevezobe:
R₁·R₂/27Ω=20/3Ω
R₁·R₂=180Ω
Igy van egy egyenletrendszered:
Kifejezed R₁et: R₁=27ohm-R₂
Behelyettesitesz:
(27ohm-R2)*R2=180ohm
27*R2-R₂²=180ohm
Masodfoku egyenlet:
-R₂²+27R₂-180ohm=0
Ket eset van:
R2=15 vagy R2=12
Igy behelyettesitve:
R1=12 vagy R1=15
0