Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsan elalszom

Főoldal » Általános iskola » Fizika
572
Egy kisfiú a Velemcei tóban a víz felszínétől számítva először 0,3 m másodszor 0,5 m mélyen tartja a labdát a víz alatt. Hasonlítsd össze a labdára ható hidrosztatikai nyomást e két esetben
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Nem tudom eldönteni, hogy ez becsapós feladat, vagy nem.

a) Ha nem becsapós: (ez akkor van, ha iciri-piciri a labda)

A hidrosztatikai nyomás csak a mélységtől és a folyadék sűrűségétől függ. Így számolható:
`p=ρ·g·h`
A víz sűrűsége: `ρ=1000 (kg)/m^3`
`g=10m/s^2`
`h` pedig egyszer 0,3 m, másodszor 0,5 m. A nyomás Pa (pascal) mértékegységben lesz.

Számold ki mindkettőt.

b) Ha becsapós a feladat: (nagy a labda, bent van a vízben teljesen. Mondjuk 20 centi magas a labda.)

Ekkor a labda aljára nagyobb nyomás hat, mint a tetejére, mert más mélységben van az alja és a teteje.
Akár 0,3 m mélyen van a labda, akár 0,5 m mélyen, mindegy melyikről van szó, a két nyomás különbsége ugyanannyi, mert a különbség csak a labda magasságától függ.

A labdára ható eredő nyomás a két nyomás különbsége, ami `bb"egyforma"`, bármilyen mélyen is van a labda. (Ezért becsapós.)
0