Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatásfok fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
795
A kövér vagy a sovány postásnak nagyobb a hatásfoka? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, fizika, hatásfok
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hatásfok a hasznos munkának és az összes munkának a hányadosa.

Amikor a postás kiviszi a csomagot, akkor saját magát is kiviszi.
Mondjuk úgy a legegyszerűbb belegondolni, hogy a postás felviszi a csomagot az emeletre.
A csomag tömege `m_"cs"`
A postás tömege: `m_p`
Az emelet magassága: `h`
---------------
Hasznos munka: az `m_"cs"` tömegű csomag felkerül `h` magasra:
`W_h=m_"cs"·g·h`
Összes munka: a csomag és a postás is felkerül `h` magasra:
`W_"ö"=(m_"cs"+m_p)·g·h`

A hatásfok:
`η=W_h/W_ö=(m_"cs"·g·h)/((m_"cs"+m_p)·g·h)=m_"cs"/(m_"cs"+m_p)`

A sovány és a kövér postás esetén is ugyanaz a számláló, de a nevező nem. A nevező kövér postásnál nagyobb, az pedig azt jelenti, hogy a tört értéke akkor kisebb.
0