Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sav-bázis számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
1152
Na itt van egy feladat, amit megint nem értek:
20,0 g bárium-karbonátot sztöchiometrikus mennyiségű, 20,0 m/m %-os 1,10 g/cm3 sűrűségű sósavban oldunk, majd az oldatot 0 Celsiusra hűtjük. Hány g szilárd anyag válik ki? A telített oldattal egyensúlyban lévő szilárd fázis összetétele: BaCl2 * 2H2O. 100 g víz 0 Celsiuson 30,7 g vízmentes bárium-kloridot old.

Itt már el sem tudtam indulni, és lehet, hogy holnap ebből írok. A megoldókulcs nem segít, csak a megoldás van leírva. Nagyon megköszönném a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`BaCO_3+HCl -> BaCl_2+H_2O+CO_2`
Ki kell találni, hogy milyen mennyiségek vannak ezekből, hogy egyenlőséget lehessen írni közéjük:
`BaCO_3+2HCl = BaCl_2+H_2O+CO_2`
Ez a sztöchiometrikus mennyiség: 1 mol `BaCO_3` és 2 mol `HCl`. Illetve a lényeg, hogy dupla annyi mol sósav, mint bárium-karbonát.

Hány mol a `BaCO_3`?
Moláris tömeg: A `Ba` molekulatömege 137,3 a többit biztos tudod fejből is.
`M_(BaCO_3)="137,3"+12+3·16="197,3" g/"mol"`
Akkor a 20 gramm az `(20)/"197,3"="0,101"\ "mol"`

Van tehát 0,1 mol bárium-karbonát és 0,2 mol sósav.
`M_(HCl)="36,45" g/"mol"`
A 0,2 mol sósav tehát 0,2·36,45 gramm = 7,3 g
(Ez a tiszta `HCl` tömege a sósav oldatban)

Ki kell számolni, hogy a `HCl` mennyi sósav oldatban van:
20 tömeg%-os az oldat (20%=1/5), ezért 5·7,3=36,5 gramm az oldat tömege.

1,1 g/cm³ a sűrűsége, ezért a 36,5 gramm az ennyi cm³:
`"1,1"g/(cm^3) = ("36,5"\ g)/(x\ cm^3)`
`x="36,5"/"1,1"="33,2"\ cm^3`
Ezt azt hiszem, nem is kellett kiszámolni.

A sósav 36,5-7,3=29,2 gramm vízből és 7,3 gramm `HCl`-ből áll.

Keletkezik a reakcióban `BaCl_2` és `H_2O`. A széndioxig az gáz, elmegy a levegőbe.
`M_(BaCl_2)="137,3"+2·35,45="208,2" g/"mol"`
`M_(H_2O)=18 g/"mol"`
Mindkettőből 0,1 mol keletkezik:
20,8 gramm `BaCl_2` és 1,8 gramm víz.

Összesen mennyi víz van?
- van 29,2 gramm a sósavból
- és lett 1,8 gramm a reakcióból
Ez összesen 31 gramm.

Ebből a vízből valamennyi (`y` gramm) még a bárium-klorid kristályvízbe kerül, a maradék 31-y gramm pedig ennyi vízmentes bárium-kloridot tud oldani, amikor telített az oldat:
`(31-y)/(100)·"30,7"`
A többi bárium-klorid kiválik szilárd kristályvizes bárium-kloridként, amiben ennyi `BaCl_2` van:
`"20,8"-(31-y)/(100)·"30,7"`
ami ennyi mol:
`("20,8"-(31-y)/(100)·"30,7")/"208,2"`
és van mellette kétszer ennyi mol kristályvíz, ami éppen `y` gramm:
`2·("20,8"-(31-y)/(100)·"30,7")/"208,2"·18=y`
Ebből ki kell fejezni `y`-t, és szinte kész is vagyunk.
`y="2,06"\ g`

Még a szilárd fázis tömegét kell kiszámolni:
`"20,8"-(31-y)/(100)·"30,7"+y="13,98"\ g`
Módosítva: 7 éve
1