Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sav-bázis számítások

751
Van egy ilyen feladat, amit nem értek:
Összeöntünk 100 cm3, 1 mol/dm3 koncentrációjú kénsav- és 100 cm3, 1 mol/dm3 koncentrációjú nátrium.hidroxid-oldatot. Milyen anyagmennyiségű új anyag keletkezik az oldatban? Melyik reagáló anyagból és milyen mennyiségű marad?

Az addig tiszta, hogy fel kell írni a reakcióegyenletet, az megvan. Na most ugye azt nem értem, hogy ugye a reakcióegyenletben a sztöchiometriai arányok úgy vannak, hogy a NaOH 2, a H2SO4 az 1, a Na2SO4 1, a víz 2 mol. Ha kiszámoljuk a megadott c-ből és V-ből a molokat akkor kijön, hogy 0,1 mol mindkettő. Ez nem egyeztethető össze a reakcióegyenletben vett molaránnyal, mert annak akkor úgy kéne lennie, hogy 1:1. A megoldókulcsban azt írják, hogy az egyenletből látható, hogy a NaOH elfogy, és így keletkezik 0,05 mol Na2SO4. De miért fogy el ezt honnan látom? Nem érteeeem. Nagyon megköszönném a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel, ahogy te is írtad, 1:2 az arány, így NaOH-ból kétszer annyi kéne a reakcióhoz mint amennyi a kénsav van, de mivel mindkettőből ugyanannyi van, ezért az összes NaOH elfogy, míg a kénsavnak csak a fele (így lesz meg az 1:2 arány) Innentől pedig látod, hogy ha a kénsavnak a fele fogyott csak el, akkor a fele megmaradt.
1