Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, elszappanosítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
2221
“Hány gramm nátrium-hidroxid szükséges 445g trisztearin elszappanosításához? Hány gramm glicerin keletkezik melléktermékként e folyamatban?”
Nagyon szépen köszönöm, ha valaki segít:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
C18H36O2 a sztearinsav képlete.

A sztearinsav móltömege: 284 g/mol

glicerin C3H8O3

CH2-OH
|
CH-OH
|
CH2-OH

A glicerin móltömege: 92 g/mol

A trisztearin 3 sztearinsav glicerinnel (3 értékű alkohol) képzett észtere.

CH2-O-(OC)-C17H35
|
CH-O-(OC)-C17H35
|
CH2-O-(OC)-C17H35

A trisztearin móltömege: 3*283+41 = 890 g/mol

NaOH móltömege: 40 g/mol

1 mol trisztearin + 3 mol NaOH = 3 mol Na-sztearát + 1 mol glicerin
890 gramm trisztearin 3*40 g NaOH-val reagál és 92 gramm glicerin keletkezik.
445 gramm trisztearin 1,5*40 g = 60 gramm NaOH-val reagál és 46 gramm glicerin keletkezik.

Tehát 60 gramm nátrium-hidroxid szükséges 445g trisztearin elszappanosításához. 46 gramm glicerin keletkezik melléktermékként e folyamatban.
2