Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Döntés egy számról

Főoldal » Középiskola » Matematika
547
Hogyan lehet eldönteni egy számról az illetékes másodfokú egyenlet megoldása nélkül, hogy jelentheti-e egy 'n' oldalú sokszög átlóinak számát vagy sem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Átlók száma:
0.5×n×(n-3)=D
n×(n-3)=D×2
n^2-3n=D×2
Tehát a megoldó kêplet szerint:
n^2-3n-2D=0
B^2-4AC
(-3)^2-4×1×(-2×D)
9+8×D nek egy négyzet számnak kell lennie!

0

Átlók száma:
0.5×n×(n-3)=D
n×(n-3)=D×2
n^2-3n=D×2
Tehát a megoldó kêplet szerint:
n^2-3n-2D=0
B^2-4AC
(-3)^2-4×1×(-2×D)
9+8×D nek egy négyzet számnak kell lennie!

0

Abban az esetben, ha 9+8D túl nagynak tűnik, akkor Péter ajánlása mellé érdemes még megnézni azt is, hogy 2D előállítható legyen két olyan egész szám szorzataként, amelynek különbsége 3.
A 2D gyöke alsó egészéből levonsz 1-et, majd hozzáadsz 3-at. Majd összeszorzod őket és megnézed 2D-t kaptál-e erdményül.
Például 377 esetén √(2*377)~27,45... Tehát [27,45]-1=26 így 26·29=2·377 ezért az oldalak száma 29.
Módosítva: 7 éve
1

A minap az "Egy sokszög átlóinak száma 10" kezdetű kérdésre Száldobágyi mester azt találta válaszolni, hogy ilyen állat nincs is!? Igazolásul egy kis táblázatot mutatott be.
Az ember gyanútlan gyermeke masszírozni kezd egy morcona megoldót, a végén kiderül, hogy sok hűhó semmiért...
Többet ésszel, mint ész nélkül: nem lehetne a "sok" fáradságot megspórolni?
Így született a kérdés. Apró kis semmiség, elfér a kacatok közt...

Domahidi pajtásé a Pedál Medál, inkább kéccer mint eccer se! :-)
Gyula Úr igen visszafogott volt, egyetlen parciális deriváltat sem említ. :-)

Szép volt fiúk, köszönöm a válaszokat!
1