Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek ennek az egyenletnek a megoldásában, részletesen levezetve

Főoldal » Középiskola » Matematika
559
3·(5x+89)-24/9=6x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
3·(5x+89)-24/9=6x | kibontjuk a zárójelet
15x+267-24/9=6x | közös nevezőre hozás
15x+(2043/9)-(24/9)=6x | összevonás
15x+2379/9=6x | -15x
2379/9=-9x |:(-9x)=
-2379/81=-793/27=x

Mivel "nem egy túl szép" szám jött ki eredményül, ezért lehet, hogy az egyenlet ez:

(3·(5x+89)-24)/9=6x, ebben az esetben | *9
3*(5x+89)-24=54x | zárójelbontás
15x+267-24=54x | összevonás
15x+243=54x | -15x
243=39x | :49
243/39=81/13=x

Ez sem egy "sokkal szebb" szám, így lehet, hogy mégis pontosítanod kellene a feladatot. Mindenesetre a két végeredmény közül valószínűleg az egyik jó.
Módosítva: 9 éve
-1

beszorzod az egészet 9-cel

3(5x+89)-24=54x
a 3-mal beszorzom az egyenletet
15x+267-72=54x --> összevonom az azonos számokat
15x+195=54x / -15x
39x=195 elosztom 39-cel
x=5

Ellenőrzés: bal oldal: (3*(5*5+89)-24)/9 -> 3-mal tudok egyszerűsíteni, számlálóban marad (25+89)-24, ezt még elosztjuk 3-mal így az eredmény 30 lesz
jobb oldal: 6*5= 30, tehát Bal oldal=Jobb oldal
1

A 24/9 tört
0