Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
517
Adott két párhuzamos egyenes. Felveszünk az egyik egyenesen x db, a másikon y db pontot (x≠y) úgy, hogy az általuk meghatározott háromszögek, ill. négyszögek száma egyenlő legyen.

Hány háromszöget határoznak meg a pontok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
ha az egyik egyenesen x, a másikon y pont van, akkor a háromszögek száma
`((x),(2))*y+((y),(2))*x = (x*y)/2*(x-1)+(x*y)/2*(y-1)`
`(x*y)/2*(x-1+y-1) = (x*y)/2*(x+y-2)`
a négyszögek száma
`((x),(2))*((y),(2)) = (x*y)/2*((x-1)*(y-1))/2`
Ha ezek egyenlőek, akkor
`(x*y)/2*(x+y-2) = (x*y)/2*((x-1)*(y-1))/2`
`2*(x+y-2)=(x-1)*(y-1)`
Ennek az egyenletnek a pozitív egész megoldásai
`color(green)(x=7,\ \ y=4)` vagy `color(green)(x=4,\ \ y=7)`
(a háromszögek szempontjából mindegy, hogy a két egyenes fel van cserélve)
és
ekkor a háromszögek száma `color(red)126`
`color(green)(x=5,\ \ y=5)`
ekkor a háromszögek száma `color(red)100`
Módosítva: 7 éve
1