Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9

Főoldal » Középiskola » Kémia
425
A következő feladatban kéne segíteni:
Egy normál állapotú, O₂ és CH₄ elegy sűrűsége 1,25 g/dm³. Milyen a mólszáalékos összetétele?
A válaszokat előre köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az általános gáztörvényből:

`p*V=n*R*T`

`p*V=m/M*R*T`

normál állapotban 0C = 273,15 K-en vagyunk.

Mindent SI-ben kell behelyettesíteni:

`rho=m/V=(p*M)/(R*T) = (101325Pa*M)/(8.314J/(mol*K)*273.15K)`

1,25 g/dm³=1,25 kg/m³ a gázelegy sűrűsége (adott).

M=0,028016 kg/mol = 28,016 g/mol a gázelegy átlagos molekulatömege.

Mivel két komponensű a gázelegy, ezért ha x az oxigén móltörtje, akkor 1-x a metáné.

`M=n_(O₂)*M_(O₂)+n_(CH₄)*M_(CH₄)`

`28.016=x*32+(1-x)*16`
`28.016=16*x+16`
`12.016=16*x`
`x=0.751` az oxigén móltörtje.

Tehát a gázelegy 75,1 mol% oxigént és 24,9 mol% metánt tartalmaz.
Módosítva: 6 éve
1