Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok valaki segitene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
676
csatolok kepet :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
6 - (6x-4)/5 = 2x + (2-5x)/3 /⋅15 (szorunk a közös nevezővel, ami 15, 5 és 3 szorzata)
90 - 3⋅(6x-4) = 30x + 5⋅(2-5x)
90 - 18x + 12 = 30x + 10 - 25x
102 - 18x = 5x + 10
-23x = -92
x = 4

2.
|3x-4| = 4 - x

Kettő megoldást kapunk majd, mert a 3x-4 és a -3x+4 abszolút értéke is 3x-4:

I. eset (ha 3x-4 ≤ 0, azaz ha x ≤ 4/3):
3x - 4 = 4x
-x = 4
x1 = -4

II. eset (ha 3x-4 > 0, azaz ha x > 4/3):
-3x + 4 = 4x
-7x = - 4
x2 = 4/7
4/7 kisebb 4/3-nál, ezért x2 nem megoldás.

3.
 x+2  = x-4

Itt ki kell kötnünk, hogy a négyzetgyök alatti kifejezés értéke nem lehet negatív, azaz:
x + 2 ≥ 0
x ≥ -2

Majd négyzetre emelés után az egyenlet jobb és bal oldala így alakul:
x + 2 = x2 - 8x + 16
-x2 + 9x - 14 = 0

Megoldjuk a kapott másodfokú egyenletet a megoldóképlet segítségével (a=-1, b=9, c=-14)
x1,2 = (-9 ±  81-56 )/-2 = (-9 ±  25 )/-2 =
=x1 = -4/-2 = 2
= x2 = -14/-2 = 7

4.
9x+1 - 12⋅3x+1 + 27 = 0
Ránézésre ez egy másodfokú egyenletre visszavezethető exponenciális egyenletnek tűnik. 3x-t kiemeljük:
(3x)2⋅9 - 12⋅3x⋅3 + 27 = 0
3x helyett új ismeretlenként bevezetjük y-t:
9y2 - 36y + 27 =0
A kapott másodfokú egyenletet a megoldóképlettel megoldjuk (a=9, b=-36, c=27):
x1,2 = (36 ±  1296-972 )/18 = (36±18)/18 =
= x1 = 1
= x2 = 3

x1: 31 = 3
x2: 33 = 27

Leellenőrizve az egyenletet kiderül, hogy x2 nem megoldás.

5. lg(3x+5) = lg(3x-5) - lg(x+5)
Ki kell kötnünk, hogy mindegyik zárójelben levő kifejezés értéke nagyobb kell hogy legyen 0-nál:
a) 3x+5 > 0
x > -5/3

b) 43x-5 > 0
x > 5/43

c) x+5 > 0
x > -5

Együtt: x > 5/43 mindenképp kell hogy teljesüljön

Az egyenletet a logaritmus azonosságai segítségével alakítjuk:
lg(3x+5) = lg [(43x-5)/(x+5)]
Mivel a logaritmusfüggvény szigorúan monoton, két pozitív szám logaritmusa pontosan akkor egyenlő egymással, ha a két szám is egyenlő. (konyhanyelven: a logaritmus "elhagyásával" tovább folytatjuk az egyenlet megoldását...)
3x+5 = (43x-5)/(x+5) /⋅(x+5)
(3x+5)⋅(x+5) = 43x-5
3x2 + 15x + 5x + 25 = 43x - 5
3x2 + 20x + 25 = 43x - 5
3x2 - 23x + 30 = 0
Ismét egy másodfokú egyenletet kaptunk (a=3, b=-23, c=30), melynek megoldása:
x1,2 = (23 ±  529-360 )/6 = (23 ± 13)/6 =
= x1 = 6
= x2 = 10/6

Ha jól végeztem az ellenőrzést, akkor se nem x1, se nem x2 megoldás.
Módosítva: 7 éve
0