Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lencsék képalkotása

Főoldal » Középiskola » Fizika
697
Egy 20 dioptriás gyűjtőlencsével, mint egyszerű nagyítóval nézünk a lencsétől 40 mm-re lévő bélyeget. Hányszor nagyobbnak látjuk? (a számolás menete sokat segítene)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`D = 1/f` arra figyelj, hogy a fókuszt méterben kapod meg.

t = 40 mm (figyelj a mértékegység összhangra)

Majd a leképezési törvény segítségével meghatározhatod `k`-t
`1/t+1/k=1/f`
a képtávolság negatív lesz, amely azt jelenti, hogy a kép látszólagos
a nagyítás `N=k/t`
mivel a képtávolság negatív, így a nagyításnál negatív értéket fogsz kapni!
(megoldás `N=-5`)
Módosítva: 7 éve
0