Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tükrök képalkotása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1905
Egy domború tükör fókusztávolsága 12 cm. Mekkora a görbületi sugara a tükörnek? A tükör előtt 18 cm-re álló 4 cm magas tárgyról milyen képet alkot a tükör? (számolással együtt sokat segítene)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fókusz nagysága a görbületi sugár fele.
Használd a leképezési törvényt
`1/k+1/t=1/f`
figyelj, hogy a fókusz domború tükörnél negatív!
(`k = -36/5`) virtuális kép!
Nagyítás `N=k/t=K/T`
`N=-2/5\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ K=8/5 cm`

1