Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.-es kémia házi, fele kész, de jó is?

Főoldal » Középiskola » Kémia
874
Én tényleg próbálkoztam, de ez nem naggyon megy. Aminél nincs megoldás írva ( a képen lévők közül mindhez kell) annál leírnád légyszíves nagyvonalakban, hogy hogy kell csinálni? Meg hogyha valami esetlegesen rossz. Előre is köszönöm szépen :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, kémia, segítség, atom, elektron, proton
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szia!

Számítás 1:
0,5kg alumínium az 500g. Az alumínium atomtömege 27 g/mol, így 500g 500/27=18,52 mol. Egy mol az ügye 6×10^23 db atom, így nekünk összesen 18,52×6×10^23, azaz 111,1×10^23 db atomunk van. Nyilván kalciumból is ennyi kell, ami azt jelenti, hogy 111,1×10^23 db kalciumatomra van szükség. De ez 111,1×10^23/6×10^23=18,52 mol kalcium, a kalcium atomtömege pedig 40 g/mol, így ennyi tömege 18,52×40=740,8g.
Nyilván lehetett volna egyszerűbben is, mégpedig azáltal, hogy nem játszunk a 6×10^23-kal: m=500/27×40=740,8g.

Na, ezzel pedig a következő példa már simán meg is oldható. A kérdés cselesen nem az, hogy mennyi tömegű kén és stb kell, hanem, hogy hányszor nehezebb. Így elég csak az atomtömegeket összehasonlítani, hiszen az megmutatja, egy-egy mol esetén hányszor nehezebb egy adott anyag. A kén atomtömege 32 g/mol, így belőle 32/12=2,66-szor annyi kellene, míg a klóré 35,5 g/mol ,így abból 35,5/12=2,958-szoros mennyiség.

Hasonló feladat a következő is, csak itt azonos tömegről van szó. A hidrogén atomtömege 1g/mol, az oxigéné 16, a kéné 32. Nyilván azonos tömegek esetén a hirdogénből lenne több, hiszen annak a legkisebb az atomtömege, a többiből pedig ennek annyiad része, ahányszor nehezebb. Tehát Az arány 1 1/16 1/32, azaz 1:0,0625:0,03125
1

105,106 feladat hibátlan.
107.,

1,34 mmol az 0,00134mol. Ebben 0,00134×6×10^23 db atom van, azaz 8,04×10^20 db.
Mivel a jód atomtömege 127 g/mol, ezért ennyi jód 0,00134×127=0,17018g tömegű.
Ha pedig a sűrűsége 4,94 g/cm3, akkor az azt jelenti, hogy 1 cm3 jód 4,94 g. Ezáltal 0,17018g az 0,17018/4,94=0,03444 cm3 térfogatú.
1

És az utolsó oldal is hibátlan.
1