Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2743
Egy számtani sorozat ötödik tagja 17,hetedik tagja 10. Mennyi az első tag, mennyi a sorozat differenciája , és mennyi az első nyolc tag összege?
Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1a5=17=a1+(n-1)d=a1+4d
a7=10=a1+(n-1)d=a1+6d
7=-2d →d=-3,5
a1=a5-4d=17-4*-3,5=31
S8=([2a1+(n-1)d]*n)/2=([2*31+7*-3,5]*8)/2=150
1