Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget kérnék!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1207
Nagymama azt kéri a közelben lakó Péter unokájától, hogy az 5literes fazekat vigye át neki, mert finom levest szeretne készíteni a családi ünnepségre. Péter nézegeti az edényeket, de az aljukról már lekopott a jelzés. Azt gyanítja, hogy a 20cm alapkör átmérőjű, 17cm magas fazékra gondolt a nagyi. Megfelelő lesz-e a kiválasztott edény?
Köszönöm szépen annak aki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jó közelítéssel mondható hengernek a fazék. A henger térfogatára van szükség, ahhoz pedig az alapkör területére és a magasságára.
A magasság adott: 17 cm.
Az alaplap területe: az alaplap egy kör, melynek átmérője 20 cm, így sugara 10 cm, tehát a területe: `10²*π=100*π=314,16 cm²` (π=~3,1416-is kerekítéssel számolva).
Így már mindent tudunk a térfogathoz: `314,16*17=5340,72 cm³`
Tudnunk kell még azt, hogy definíció szerint 1 dm³ = 1 liter, tehát ha átváltjuk az eredményt dm³-be, akkor megkapjuk, hogy hány literes; 5340,72 cm³ = 5,34072 dm³ = 5,34072 liter.
Nyilván az 5 literes fazék nem azért 5 literes, mert pont 5 liter belemegy, hanem azért, mert literben mérve legfeljebb annyi egész liter fér bele. Tehát ez lesz a keresett 5 literes fazék.
1