Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2748
A hidraulikus sajtó egyik dugattyúja 20-szor akkora keresztmetszetű, mint a másik dugattyú.
a) 20 N erővel nyomjuk a kisebb keresztmetszetű dugattyút. Mekkora erő hat a nagyobb keresztmetszetű
dugattyúra? ............................................................................................................................................
b) A kisebb keresztmetszetű dugattyú 30 cm-re mozdul el. Mekkora elmozdulás jön létre a nagyobb keresztmetszetű dugattyún? ......................................................................................................................
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen "A" a kisebbik keresztmetszet. És "A*" a nagyobbik keresztmetszet.
F legyen a kis dugattyúra ható erő, F' a nagyobb dugattyúra ható erő.
Ekkor:
F/A=F'/A' (A×20=A')
F/A=F'/(20×A)
F=F'/20
F=20N
A nagyobb dugattyún 400N
Legyen ∆h a kis dugattyú elmozdulása..
∆h' a nagyobb dugó elmozdulása..
A×∆h=A'×∆h'
(A×20=A')
A×∆h=20×A×∆h'
∆h=20×∆h'
∆h=30cm
∆h'=30cm/20=1.5cm
Tehát 1.5cm -rel mozdult el a nagyobbik dugattyú!
Módosítva: 7 éve
0