Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges mértani

Főoldal » Középiskola » Matematika
4905
Egy diáknak 385 oldalas kötelező olvasmányt kell elolvasnia. Az első napon 22 oldalt olvas és úgy dönt, hogy minden nap 5 oldallal többet olvas el, mint az előző napon.
a)Hány nap alatt tudja befejezni a könyvet?
b)Hány oldal marad az utolsó oldalra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első nap: 22 oldal
2. nap: 22+5
3. nap: 22+2·5
4. nap: 22+3·5
n-edik nap: 22+(n-1)·5

Általánosan:
Ez egy számtani sorozat, aminek első tagja `a_1=22`, difefrenciája `d=5`
Az n-edik napon az érték:
`a_n=a_1+(n-1)·d`
Ugye ugyanazt írtam fel most is, mint fentebb a 4. nap után?
Meg kell tanulni ezt a képletet!

Meg kell tanulni azt is, hogy mi az első `n` elem összege:
`S_n=n·(a_1+a_n)/2=n·(2a_1+(n-1)·d)/2`

Most:
`S_n=n·(2·22+5(n-1))/2`
Azt keressük, hogy mikor lesz
`S_n > 385`
`n·(2·22+5(n-1))/2 > 385`
`44n+5n(n-1) > 770`
`5n^2+39n - 770 > 0`
A bal oldali másodfokú kifejezésnek a képe egy felfelé nyitott parabola. Akkor pozitív, ha az első zérushelytől kisebb az `n`, vagy a második zérushelytől nagyobb.
A zérushelyek:
`n_(12)=(-39+-sqrt(39^2+4·5·770))/(10)`
`n_(12)=(-39+-sqrt(16921))/(10)`
`n_(12)=(-39+-"130,08")/(10)`
A kisebbik megoldás negatív, az nem jó a sorozatoknál.
`n_2=("130,08"-39)/(10)="91,08"/(10)="9,108"`

Ez azt jelenti, hogy a 9. nap végére még nem olvasta ki a teljes könyvet, tehát 10 nap kell hozzá, de nem kellett a 10. nap sokat olvasnia már.

Az utolsó napra mennyi maradt?
Számoljuk ki először, hogy mennyi olvasott el 9 nap alatt:
`S_9=9·(2·22+(9-1)·5)/2=...`
fejezd be.
0