Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikából kellene segítség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
668
Egy test szabadon esik 50m magasból. Mennyi idő alatt futja be útjának első és utolsó méterét? Mekkora utat tesz meg esésének első és utolsó másodpercében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első méter megtételéhez szükséges idő kiszámolható a szabadesés első méteréből
`s = g/2*t^2 \ \ \ \ ?\ \ \ \ t = sqrt((2*s)/g) \ \ \ \ ?\ \ \ \ t_(első) = sqrt((2*1\ m)/(10\ m/s^2)) = color(red)(0,447\ s)`
Az utolsó méternél
`50\ m = (10\ m/s^2)/2*t_(50)^2\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ t = sqrt(100/10) s = sqrt(10)\ s = 3,16\ s`
`49\ m = (10\ m/s^2)/2*t_(49)^2\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ t = sqrt(98/10) s = sqrt(9,8)\ s = 3,13\ s`
`t_(u\t\o\l\s\ó) = 3,16\ s - 3,13\ s = color(red)(0,03\ s)`

//////////////////// első és utolsó másodpercben ////////////////////

`s = g/2*t^2 = (10\ m/s^2)/2*(1\ s)^2 = color(red)(5\ m)`
Az utolsó másodpercben
fentebb kiszámoltuk a teljes út idejét `(\ t\ = \ 3,16\ s)`
az utolsó másodperc útja a teljes út ( 50 m) és a 2,16 s alatt megtett út különbsége
`s_(2,16)=(10 m/s^2)/2*(2,16 s)^2 = 5*4,6656\ m = 23,328\ m`
`s_(\u\t\o\l\s\ó\ m\á\s\o\d\p\e\r\c\b\e\n) = 50\ m - 23,328\ m = color(red)(26,672\ m)`
Módosítva: 7 éve
1