Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmazas

515
Fogalmazast az egyutteles es tarsadalomrol
Elore is koszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fogalmazás
0
Általános iskola / Egyéb

Válaszok

1
Az emberiség több ezer éves történelme során az emberek különböző közösségekben, - mai szóhasználattal - társadalmakban éltek. A társadalom az emberek széles körének gyűjtőfogalma, tipikusan egy ország társadalmáról beszélünk. A politika és az állam szempontjából a társadalmat állampolgárok alkotják. A modern társadalom meglehetősen tagolt: társadalmi rétegek, nem és kor, vagy a gyakorolt hivatás, vallási, politikai meggyőződés, stb. alapján elkülönülő csoportok alkotják, akiknek eltérő érdekeik vannak, eltérő nézetek, meggyőződések jellemzik őket. (A tagoltság egy másik dimenziója az alrendszerekre történő tagozódás.) Ugyanakkor a társadalom egyfajta közösség is, ilyenként beszélhetünk pl. közérdekről.

A társadalmi együttélés az emberek között az adott történelmi időkben kialakult elvek, szokások, és magatartási szabályok szerint alakult. Mindezen szabályozókat társadalmi normarendszernek, vagy társadalmi intézményeknek nevezzük. A társadalmi intézmények rendeltetése az, hogy az emberi magatartásokat, cselekvéseket szabályozott mederben tartsa, a társadalmilag kívánatos irányba terelje. Az emberek közösségeinek belső szerveződése despotikus, vagy demokratikus lehet.

A társadalmi együttélésnek az anyagi javak létrehozásával és gazdálkodásával kapcsolatos társadalmi viszonyait alapvetően két formával: a premodern és a modern formával jellemezhetjük. A kapitalizmus előtti társadalmakat, melyeket összefoglaló néven premodernnek nevezünk, az jellemezte, hogy a társadalmi együttélésben az emberi cselekvéseket elsősorban a társadalomban elfoglalt hely határozta meg. Az emberek törekedtek helyzetüket, javaikat, jogaikat megóvni, de hiányoztak azok a társadalmi mozgatórugók és intézmények, melyek a javak önmagukért, vagy a haszonért való növelésére, megszerzésére irányultak volna. A modern társadalom a kapitalista magántulajdonnal, a piaci gazdálkodás kiteljesedésével, a gazdaság és a politika szétválásával kezd kialakulni. A társadalom fogalma az újkori polgárosodás idejéhez köthető. A kapitalizmust a haszonelvű gazdálkodás piacgazdasági formája, s a versenymechanizmusok jellemzik. Mai, kifejlett formájában már a tömegfogyasztás és a pénzügyi rendszer is komoly szerepet játszik. A piaci mechanizmus a szabadság és az egyenlőség gondolatát a társadalmi együttélés alapjává teszi.
0