Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljes négyzetté kiegészítés

Főoldal » Középiskola » Matematika
2364
Ezeket az egyenleteket kell teljes négyzetté kiegészíteni:
x²+6x-5

-x²-8x+1

2x²-12x+7
Nem csak eredményt hanem teljes megoldást kérek.
Előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Teljes négyzetté alakításnál az (a+b)2 vagy az (a-b)2 nevezetes azonosságokat használva tudjuk megoldani a feladatokat.

(a+b)2=a2+2ab+b2 és
(a-b)2=a2-2ab+b2

Az első feladatnál például:
x2+6x-5-öt az (a+b)2 azonosság mintájára tudjuk átalakítani, mert láthatjuk, hogy x2 megfelel az a2 tagnak, +6x pedig a +2ab tagnak. a így x lesz, és ennek ismeretében meg tudjuk fejteni, hogyha +6x a +2ab-nek felel meg, akkor behelyettesítve (+2xb -> +6x) b 3-mal egyenlő.
Az azonosságnál a-t és b-t behelyettesítve így ezt kapjuk: (x+3)2. Ha a második hatványra emeljük a tagokat, akkor ezt kapjuk: x2+6x+9. Ahhoz, hogy az utolsó tag -5 legyen, ki kell vonnunk +9-ből 16-ot. Így a teljes négyzet: (x+3)2-16.

A második feladatot ennek analógiájára az (a+b)2 azonosságot használva meg tudjuk oldani, mindössze ki kell emelnünk -1-et, hogy könnyebben átlássuk. Ezt elvégezve ezt kapjuk: -(x2-8x+1). Ha a2-nek x2 felel meg, akkor a-nak x, és ha +2ab-nek +8x, akkor b-nek 4.
Az azonosság így: -(x+4)2. A négyzetre emelést és a -1-gyel való szorzást elvégezve ezt kapjuk: -(x2+8x+16)=-x2-8x-16. És hogy az utolsó tag +1 legyen, -16-hoz hozzá kell adnunk 17-et.
A megoldás így: -(x+4)2+17.

A harmadik feladatot pedig szintén hasonlóan, ezúttal az (a-b)2 azonosságot használva tudjuk megoldani.
2x2 megfelel a2-nek, így  2 x pedig a-nak, és ha -12x megfelel -2ab-nek, akkor b 6-nak.
Az azonosság így: ( 2 x-6)2. A négyzetre emelést elvégezve ezt kapjuk: 2x2-12x+36. Hogy a harmadik tag +7 legyen, 36-ból ki kell vonni 29-et. A megoldás így: ( 2 x-6)2-29.

Remélem, jól érthetően le tudtam írni! :) Ha további kérdésed van, kérlek, keress bártan! :)
Módosítva: 7 éve
0