Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számolás oldatokkal

Főoldal » Középiskola » Kémia
2405
Hány gramm kristályos réz-szulfát (CuSO4•5H2O) és víz szükséges 2,5 kg 5 tömeg%-os réz-szulfát permetlé készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel a kristályos CuSO4 már eleve tartalmaz vizet (5kristályvíz), ezért a szilárd sóval együtt vizet is viszünk az oldatba.


abból kell kiindulni, hogy a 2,5 kg (2500g) 5W%-os (tömegszázalékos) oldat ugyanannyi CuSO4-t tartalmaz mint a bemért kristályos só.


M CuSO4 = 159,5 g/mol

M CuSO4.5H2O = 249,5 g/mol


ez a kristályos só olyan mint ha egy szilárd oldat lenne, ennek is megadhatjuk a tömegszázalékos összetételét.

WCuSO4 =m CuSO4*100/m CuSO4.H2O =159,5*100/249,5 =63,93%


a 2500 g oldat CuSO4 tartalma: 2500*0,05


ezekből: m krist.só 63,93 = 2500* 5 (el lehetne osztani százzal a százalékokat (pl 5-->0,05) de úgy is kisenek, ezért nem lényeges.


Az egyenletet megoldva kijön, hogy mCuSO4.5H2O =195,53 g


Ennyit kell bemérni.

Mivel az oldat oldószerből és oldott anyagból áll, könnyen megmondható a szükséges víz tömege ha kivonjuk a só tömegét az oldatéból

m víz=2500-195,53 =2304,47 g

193,53 g CuSO4 kell a permetlé elkészítéséhez.
0