Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika-hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
641
Itt csak a 841.b rész kéne nekem , az a már kész. csatolom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A normál állapot azt jelenti, hogy 0°C és egy atm. nyomás (101,3kPa). Ezzel szemben itt 30°C és 160kPa van.
A fizikásabb megoldás az egyesített gáztörvény segítségével valósítható meg. Vegyünk 1 m3 (1000dm3) eredeti levegőt, ez 1,3 kg. Majd variáljuk addig, míg valahány m3, 30°C-os, 160kPa nyomású levegő nem lesz belőle.
Az alap egyenlet így szól:

p1×V1/T1=p2×V2/T2
Ezt átrendezve V2-re ezt kapjuk: V2=p1×V1×T2/(T1×p2)

Ügye p1=103 kPa, V1=1m3, p2=160kPa, T1=273K, T2 pedig 303K.
Ha ezekkel behelyettesítünk, V2-re 0,7027 m3 jön eredményül, de ez még mindig 1,3 kg.
Így ennek a sűrűsége 1,3/0,7145=1,85 kg/m3

(és természetesen itt sem egyezik a két eredmény, de hát ezt tudtuk előre is...)
Módosítva: 9 éve
0