Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
688
Egy, a teljes leállás küszöbén álló kávéautomata a tejeskávé választása esetén
78%-os eséllyel ad cukrot a kávéhoz, 85%-os eséllyel ad tejport a kávéhoz,
és az a szerencsés együttállás, hogy tejport is és cukrot is kapunk a kávéhoz
az esetek 69%-ban fordul elő. Mennyi a valószínűsége, hogy :
a) csak cukrot kapunk a kávéhoz, tejet nem?
b) a cukor és a tejpor közül legalább az egyiket hozzáadja a kávéhoz?
c) csak tejet kapunk a kávéhoz, cukrot nem?
d) se cukrot, se tejport nem kapunk a kávéba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha nagyon nincs ötletünk, akkor így is eljárhatunk; a valószínűségek kezelhetőek úgy is, mintha adott kávévásárlás mellett mutatnák meg azt, hogy hányszor adta az egyiket vagy a másikat.
Hogy mire gondolok; tegyük fel, hogy 100-szor vettünk kávét, ekkor a feladat szerint 78-szor kaptunk cukrot és 85-ször kaptunk tejport, és 69 alkalommal mindkettőt. Ha ezzel megvagyunk, akkor gyakorlatilag visszavezettük a feladatot egy halmazelméleti problémára; 69-szer kaptunk mindkettőt, így 78-69=9 esetben kaptunk csak cukrot, 85-69=16 esetben kaptunk csak tejport, így 69+9+16=94 esetben kaptunk a kávé mellé valami pluszt, így 100-94=6 esetben csak kávé jut a pohárba.
Ha ezek megvannak, akkor már tudunk is válaszolni a kérdésekre;
a) Csak cukrot 9 alkalommal kaptunk, ez az esetek (9/100)*100=9%-a
b) A kávé mellé bármit 94-szer kaptunk, ez az esetek (94/100)*100=94%-a
c) Csak tejport 16-szor kaptunk, ez 16%
d) 6-esetben kapunk csak kávét, ez 6%.
Értelemszerűen a valószínűségek is így alakulnak.

Ha ez megvan, akkor már csak azt kellene belátni, hogy mindegy, hogy mekkora vásárlás mellett nézzük ezt meg, mindig ugyanez fog kijönni. Gyakorlatilag ugyanúgy kell számolni, csak x-ekkel; tegyük fel, hogy ha x>0 egész, akkor 100*x alkalommal vásárolunk (valójában lehetne csak x-et is írni, csak akkor törtekkel kellene számolni, azt meg, ugye, ki szereti), így 78*x esetben kapunk cukrot, 85*x esetben tejport, 69*x esetben mindkettőt, így 78*x-69*x=9*x esetben kapunk csak cukrot, 85*x-69*x=16*x esetben csak tejport, 69*x+9*x+16*x=94*x esetben legalább az egyiket, így 100*x-94*x=6*x esetben egyiket sem. Tehát:
a) Csak cukrot 9*x esetben kaptunk, ez a 100*x-nek a ((9*x)/(100*x))*100=9%-a (az x-ek szépen kiejtik egymást).
A többit ezek alapján meg tudod oldani?
Módosítva: 7 éve
1