Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2773
Egy mértani sorozat első eleme 3, a hányadosa 5. Hány ötjegyű tagja van a sorozatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_n = a_1 * q^(n-1)`
`100 000>a_n...>9999`
`9999 = 3*5^(n-1) \ \ \ ⇒\ \ \ n = log_5(3333)+log_5(5) = log_5(16665) = ln (16665)/(ln 5) = 6.04`
vagyis n>6
`100 000 = 3*5^(n-1) \ \ \ ⇒\ \ \ n = ln(166666.666667)/ln(5) = 7.47`
n<7,47
Így csak egy szám lehet n
n = 7
Egy db ötjegyű tagja van a sorozatnak.


Módosítva: 7 éve
0