Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok (szöveges)

Főoldal » Középiskola » Matematika
2221
Egy háromszög oldalhosszai egy számtani sorozat szomszédos elemei. A háromszög kerülete 120 cm. A legrövidebb és leghosszabb oldal szorzata 1431 cm². Adjuk meg a háromszög területét egy tizedesjegyre kerekítve.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elemeket érdemes úgy felvenni, hogy (a-d), a, (a+d)
A feltétel szerint
kerület `(a-d) +a +(a+d) = 3*a = 120 \ \ \ ⇒\ \ \ a = 40`
és
`(a-d)*(a+d) = 1431 \ \ \ ⇒\ \ \ sqrt(40^2-1431) = d \ \ \ ⇒\ \ \ d = 13`
Az oldalak hossza: 37, 40, 53
A terület képlete az oldalakból Héron képlete alapján meghatározható.
Keress rá, számold ki.

0