Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
520
Folyadék:
deltaT= 100°C
B=?, ha sűrűsége 1%-kal csökkent?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, hőtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Sűrűség 1%-kal csökken, akkor a sűrűségre a következő igaz
`ρ_1 = 0,99*ρ_0`
A sűrűség: `ρ = m/V`
vagyis
`m/V_1 = 0,99*m/V_0`
ebből
`V_1=(V_0)/(0,99)`
amelyből
`ΔV = V_1-V_0 = (V_0)/(0,99)-V_0 = (V_0-0,99*V_0)/(0,99) = (0,01)/(0,99)*V_0`
továbbá a hőtágulás alapján
`ΔV = B*V_0*ΔT`
`(0,01)/(0,99)*V_0 = β*V_0*ΔT ⇒ β = (0,01)/((0,99)*ΔT) = (0,01)/(0,99*100\ °C) ∼ 10^(-4) 1/(°C`
0