Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldása?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2378
Egy kétjegyű szám második számjegye 2-vel kisebb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét 1-gyel növeljük, akkor az eredeti és az új szám összege nagyobb 100-nál. Mi lehetett az eredeti szám
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Az első jegy x, a második x-2. Értéke 10x+(x-2)=11x-2. A jegyek növelése után az első jegy x+1, a második x-2+1=x-1. Értéke 10(x+1)+(x-1)=11x+9. Tudjuk, hogy összegük nagyobb, mint 100, így felírhatjuk a következő egyenletet:
11x-2+11x+9>100
22x>93
x>4,227

Mivel x egy darab jegyet jelöl, ezért lehet 5; 6;7; 8. 9 azért nem lehet, mert ha azt növeljük, már nem lesz egyjegyű.
Tehát az eredeti szám lehet: 53; 64; 75; 86.
0

Csatolok egy papíron levezetett megoldást hátha jobban megérted :)
0

Csatoltam képet.
0