Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1149
A vonatot 6 percig feltartóztatták. Hogy késését behozza, egy 20 km-es szakaszon eredeti sebességét 10km/h-val növeli.

Mekkora volt az eredeti sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A vonat eredetileg a 20 km-es utat 20/v idő alatt futja be de, hogy behozza 6 perces késését, ezért a 20/(v+10) idejéhez hozzá kell adni ezt. Tehát 20/v=20/(v+10)+0,1 (óra), azaz 20(v+10)=20v+0,1v(v+10) másodfokú egyenlet pozitív gyökét keressük. Így v=40 km/h.
Ell.: 20/40=20/(40+10)+1/10 azaz 0,5=0,5.
Módosítva: 7 éve
1