Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Körmozgás Feladat (nehéz)

Főoldal » Középiskola » Fizika
1299
0,5 méter sugarú gömb belsejében, vízszintes síkban körbe gurul egy golyó, a gömb aljától számítva 0,1 méter magasságban. Mennyi idő alatt fut körbe? (A súrlódástól eltekintünk, g=10m/s².)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A pálya sugara így számítható:
(R-d)^2+r^2=R^2
R = a gömbsugara. (0.5m)
A golyó "magassága". (0.1m)
r=√(2×d×R-d^2)
r=√(d×(2×R-d))
r=√(0.1×(2×0.5-0.1))=√0.09=0.3
Mivel nem gurul az aljára ezért.
g=r×w^2 (w a szögsebesség)
√(g/r)=w=√(10/0.3)=5.77(1/s)
(Bocsi hogy mértékegységet nem írtam ki..)
v=r×w
Idő:
2×r×π/(r×w)=2×π/w=1.089s

0

A sugár jó Péternél
És onnan a továbbiak - szerintem

`m*g - K*cos ( α ) = 0 ⇒ K = m*g/cos( α )`
vagyis a centripetális erő
`F_(cp) = K*sin( α )`
`m*v^2/r = m*g*tg( α )`
`((2*r*π)/T)^2/r = g*tg(α)`
`T = 2*π*sqrt((r)/(g*tg(α))) = 6,283*sqrt((0,3\ m)/(10\ (m/s^2)*(0,3)/(0,4))) = 6,283*0,2\ s = 1,2566\ s`
0